Sanderumstenen

 


 

Sanderumstenen, Odense SV – på sydsiden af Sanderum kirkegård.

Historien: Den 11. december 1941 forulykker det første allierede bombefly på Fyn, og det sker på en mark ved Sanderum syd for Odense. Hampden AE 148 er på mineudlægningsmission til Kiel bugt, men bliver ramt af flak ved Storebælt. Piloten returnerer mod England, men skaderne er så store at han forsøger en nødlanding ved Sanderum, men forinden eksploderer AE 148 og styrtet efterlader et krater på 6 x 12 meter og 3 meter dybt. Hele besætningen på 4 mand dræbes ved styrtet. Bombemaskinen kom fra Royal Canada Air Force og besætningen kom fra England, New Zealand og Canada. De dræbte var W.F. Hull P/O.R.C.A.F, D.L. Todd Sgt. R.N.Z.A.F., S. Jamieson Sgt. R.A.F. and L. Harding Sgt. R.A.F.

Genindvielsen skete efter ønske fra Den Canadiske Ambassade, idet ambassadens forsvarsattache Colonel Ron Aitkens i forbindelse med sine besøg som gæst ved Komiteens mindehøjtideligheder fandt ud af, at de canadiske myndigheder ikke havde været repræsenteret ved stenens indvielse i 1949.
Desværre blev Colonel Ron Aitkens forflyttet og oplevede ikke genindvielsen, som blev foretaget af den canadiske ambassadør Alfonso Gagliano sammen med den nye forsvarsattache Colonel Eric W. Hardy i forbindelsen med mindeceremonien den 4. maj 2003.

Området ved mindestenen blev i forbindelse med genindvielsen renoveret ligesom stenen er afrenset efter de mange år i vejr og vind. Herudover fik mindestenen påsat en af propellerne fra det nedstyrtede fly.

Mindestenen blev rejst af borgerne i Sanderum til minde om de 4 allierede flyvere, som satte livet til for vor fælles sag. Mindestenen blev indviet d.11.december 1949 og genindviet d.4.maj 2003. Mindestenen ligger i dag ikke på den oprindelige placering. Den er flyttet flere gange i forbindelse med udbygning af området og ikke mindst udvidelsen af Holkebjergvej. I dag ligger mindestenen i et hjørne af Sanderum kirkegård: Holkebjergvej 10, som er ejet af Sanderum Menighedsråd, der også sørger for at vedligeholde området ved mindestenen.

Spørgsmål sendes til: info@4majkomiteen.dk